3) U-land og miljøutfordringene

– en viktig del av fremtiden

Klimaendringene er relativt både med tanke på utviklings- og miljøforutsetninger for et land. De rammede landene får nedgang på mat- og vanntilgang, på grunn av mindre jordbruk og flere naturkatastrofer. Dette gjør at u-landene vil få enda flere utfordringer, og det blir enda viktigere å få de opp på fote igjen.

Selv om CO2-utslippene på verdensbasis skal ned, er det også viktig å la utviklingslandene utvikle seg. Rajendra Pachauri, leder av FNs klimapanel, mener at u-landene skal få slippe ut CO2 for å forhøye levestandarden.[1] Brenning av CO2-holdig kull kan for eksempel gi fattige indere elektrisitet, i følge Pachauri.
   For at dette skal gjennomføres uten store konsekvenser for resten av verden, må andre deler av verden minske sine. Dette gjelder spesielt de landene som slipper ut høyest andel CO2. Variasjonen på CO2-utslipp pr. innbygger varierer kraftig fra land til land. En oversikt fra 2004, viser at øverst ligger velutviklede land som Qatar, Kuwait og De Forente Arabiske Emirater, med USA, Canada og Norge på henholdsvis 8, 9 og 10.plass.[2]
Til sammenligning så er Indias utslipp per innbygger 1/10 av nordmenns, mens USA har et utslipp pr. innbygger på ca 50 % mer enn i Norge.[3] Totalt sett er det USA som slipper ut mest CO2 i verden, med 6049440 tonn i 2004.[4]

CO2-oversikter
Diagrammene viser oversikter over CO2-utslipp i utvalgte land fra 2004. Tabellen til venstre viser totale utslipp for hele året, mens tabellen til høyre viser gjennomsnittlige utslipp pr. person.
Mennesker i fattige deler av verden blir ofte nødt til å drive rovdrift på naturresursene for å overleve. Dette kan være ved å for eksempel hugge all skogen til ved, eller la husdyra beite opp alt som er grønt. På kort sikt vil dette hjelpe for disse menneskene, men over tid er dette en fare for naturressursene i verden.
    Målet for bruk av naturresurser bør være en bærekraftig utnytting. Det vil si at det vi bruker av naturresurser i dag, ikke skal ødelegge ressursgrunnlaget i jorda for kommende generasjoner. For å få til dette, trengs kunnskap og teknologi. Ved å bruke jordas ressurser på riktig måte, kan det både være til det positive for miljøet og en måte å bekjempe fattigdom. Tiltak som kan hjelpe både for bedre miljø og utvikling er nødvendig. Av den grunn må rike land som Norge, USA og Japan hjelpe med midler og kunnskap, for å finne frem til nye og miljøvennlige teknologier. Det er også viktig at vi er villige til å dele vår teknologi med u-landene til en overkommelig pris, slik at også de får utnyttet kunnskapen.

Hvis u-landene skal klare seg igjennom miljøutfordringene, er de avhengige av hjelp fra i-land. Vi må selv redusere våre egne utslipp, og være med på å få u-landene i gang med miljøvennlig industri. Uten vår hjelp vil forskjellene bli større, og flere liv vil gå tapt på grunn av vestens luksus.
– Heidi

Legg igjen en kommentar