5) Teknologi, fornybare energikilder og andre løsninger

Teknologi som kan være med på å løse miljøproblemer 

Vi vet alle at CO2 – utslipp er den største årsaken til global oppvarming. For å minske utslippene våre, forteller politikerne våre oss at vi skal kjøre mindre bil, slå lysene av når du forlater et rom, og lignende. Men i det store og helhetlige vil dette neppe revolusjonere miljøproblemet vårt. For at vår sivilisasjon skal overleve, må vi gjøre drastiske tiltak. Ny teknologi kan hjelpe oss med dette problemet å minske utslippene våre av klimagasser.

   Hvordan kan vi nå målene våre, og spare atmosfæren for ytterlige flere tonn med CO2 – utslipp?

Fornybar energi

Vindkraft, solenergi og kraftverk er drevet av tidevannet eller bølger. Dette er teknologi vi ikke har dratt nok nytte av. Denne teknologien gir oss elektrisitet uten å slippe ut noen form for klimagasser som kan skade atmosfæren. Hvis vi satser riktig, vil dette heller ikke koste mer enn det kull-, olje- og gasskraft vil gjøre. Hvert år mottar jorda 15 000 ganger mer solenergi enn det jorda selv bruker. Ved å utnytte sola mer, kunne vi allerede kommet lengre i kampen mot klimagassene. Solen skinner hele tiden, og er derfor en fornybar energi som vi ikke vil gå tom for, som derimot vil skje med olja. Heldigvis er det allerede gjort tiltak i form av solenergi. Det er blant annet planlagt kjempespeil i ørkenen, som skal gi strøm via en generator til store amerikanske byer, som blant annet Las Vegas. Dette er gode og nyttige tiltak, som det gjerne burde av på steder med både har plass og kraftig solstråling.

solenergi_solkraft_n_52643e.jpg 

Solenergi kan også brukes til å lage nye byer. Dette er planen for en ørken i Abu Dhabi, hvor det innen 2015 skal bygges en splitter ny by, som kun drives på solenergi, vindenergi og energi fra søppel. Hvis de allikevel skulle slippe ut CO2, skal disse kompensere med kjøp av klimakvoter i fattige land. Dette vil ikke bare være bra for miljøet, men også gjøre Abu Dhabi til en teknologiutvikler, med økonomi som ikke avhenger av oljeindustri. Byen vil heller ikke tillate biler, her må alle kjøre kollektivt! Av den grunn skal det aldri være mer enn 200 meter til nærmeste tog -, buss – eller trikkeholdeplass.

viewmain_vind_03.jpg 

Vindenergi er også en fornybar ressurs som ikke er blitt godt nok utnyttet. Danmark har gått foran med ett godt eksempel ved bruk av en god del vindmøller. Også i Norge har noen vindmøllparker, på blant annet Frøya og Jæren. Likevel kan vindenergien utnyttes enda mer. Ett ideelt sted for vindmøller ville være for eksempel havet. Hvis vi kunne ha bygget vindmøller i havet, kunne vi ha brakt teknologien litt videre ved å utnytte nye områder som tidligere ikke blitt har brukt. På havet kan man heller ikke klage over verken støy fra møllene, eller at de ødelegger naturen.

vannkraftxartikkel.jpg 

I Norge er vannkraft en uhyre viktig energikilde, og er vår største energikilde. Vannkraft ble først brukt til å male korn, og til å pumpe vann over til større områder, men nå blir den hovedsakelig brukt til å skape elektrisitet ved hjelp av en generator.

CO2 – fangst og lagring

Utslipp av CO2 kan også reduseres ved å ”fange” CO2, og lagre den på havets bunn. For å fange CO2 finnes det flere teknologier: vi kan skille ut CO2 før forbrenning, bruke mindre oksygen i forbrenningen, eller etterrensing av eksos. Ved utskilling av CO2 før forbrenning vil ca 90 % av mengden CO2 bli tatt opp. Deretter lagres den under havet, hvor den ikke vil ha noen mulighet til å trekke opp mot atmosfæren.

Pr. i dag finnes det flere kraftverk som driver med CO2-fangst, blant annet i Kårstø. Dette er en positiv satsing, som kommer til å gjøre mye for miljøet.

Det finnes også ganske mange ”lettere” ting som kan gjøres for å redde miljøet. Mindre bruk av biler er et eksempel. Det bør heller satses på kollektivtransport, som buss, tog og trikk. En buss gir ut mindre CO2, enn det 20 biler gjør. Mens det i en bil kun er plass til fem, og det blir vanligvis ikke kjørt så mange i en bil, så er det plass til over 30 mennesker inni en buss. Dette er noe vi helt vanlige mennesker kan gjøre, men det er også noe forskerne kan arbeide med. Ved å komme opp med miljøvennlige motorer, som går på for eksempel biobrensel eller hydrogen, er vi med på å spare miljøet.

Norge vil også samarbeide med andre land angående klimatrusselen. Brasil er et land vi gjerne vil samarbeide med. Stoltenberg og President Lula da Silva hadde et møte i september om samarbeid mellom Norge og Brasil. Besøket resulterte i en avtale mellom Statoil og et brasiliansk oljeselskap kalt Petrobras om langsiktig strategisk samarbeid innen leting, utvinning og biodrivstoff. Ett par dager senere dro Lula da Silva til Spania for å prøve å få til ett samarbeid med dem også. De to mennene snakket om hvor viktig det var å gi kunnskap til flere og flere land om klimaproblemene, global oppvarming og hvor viktig det er å få stoppet dette. ”- De som forurenser mest må ta mest ansvar. Samtidig må vi overbevise alle land om viktigheten av å være med på å redusere utslipp av CO2”, sa Lula da Silva. Å informere om problemene, er like viktig som å finne en løsning på dem. Hvis ikke alle vet om problemene, er det nemlig ikke mye å gjøre når det kommer til løsninger. Ved samarbeid med andre land, er det enklere å spre budskapet. Først da kan vi endelig komme oss til svarene.

Legg igjen en kommentar